<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

VOIT TUKEA KUNTOUTUSTOIMINTAA LAHJOITTAMALLA MATERIAALEJA LEIKKIRYHMÄÄ VARTEN

 

12 EUROLLA KAKSI KILOA MUOVAILUVAHAA

25 EUROLLA LEGOSETTI

40 EUROLLA KASVOMAALEJA KOKO RYHMÄLLE

 

Palestiina/Psykologien sosiaalinen vastuu

SAMPO 800010-70872446

Viitenumero: 1232

 

JOULULAHJAN ANTAJALLE LÄHETÄMME VALOKUVAN LAPSILLE JÄRJESTETYSTÄ LEIKKITERAPIAKERRASTA. ILMOITA SIIS YHTEYSTIETOSI PROJEKTIN VASTAAVILLE!

 

 

KURJUUDEN KESKELLÄKIN VOI OLLA KIVAA

 

 

Palestiinalainen poika sanoi PSV:n vapaaehtoiselle ennen ryhmän alkua:

"Tuotko minulle ensi kerralla aasin?"

Tämä kuvaa paikallisen lapsen suurinta haavetta. Aasi ei ole siellä vain lemmikki, vaan sen avulla voi saada työtä ja auttaa perhettään. Palestiinassa monet perheen isät eivät ole saaneet palkkojaan moneen kuukauteen ja heillä ei ole ollut edes rahaa juhlia paikallista suurta juhlaa, joka vastaa meidän jouluamme, Ramadanin eli paaston loppumisjuhlaa. Emme ehkä voi tarjota lapsille omia aaseja. Mutta voimme mahdollistaa sen, että kurjuuden keskelläkin voi olla kivaa. Palestiinalaislapset ovat iloisia pienestäkin saamastaan huomiosta, sormiväreistä, muovailuvahasta, kasvomaalauksesta ja yhdessä tekemisestä. Päivä toiminnallisessa ryhmässä voi tuoda arkeen valoa ja toivoa.

Palestiinassa koululuokat ovat suuret eikä erityisopetusta sitä tarvitseville ole mahdollisuutta järjestää. Viimeaikaisten poliittisten muutosten takia koulujen rahoitus on entisestään pienentynyt ja monet koulut kärsivät huomattavasta resurssipulasta. Kuitenkin palestiinalaisperheet arvostavat koulutusta ja lähettävät lapsensa kouluun erityisolosuhteissakin. Palestiinassa on muihin kehitysmaihin verrattuna vähän koulua käymättömiä lapsia. Koululapsilla on kuitenkin monia ongelmia, keskittymisvaikeudet, ylivilkkaus, aggressiivisuus ja oppimisvaikeudet ovat tavallisia. Lapset tulevat vaikeista olosuhteista ja useat ovat nähneet väkivaltaa. Pienelle lapselle esimerkiksi isän silmien sitominen ja pidättäminen kodista, jonka pitäisi olla jokaisen lapsen turvapaikka, luo pelkoja, joiden jäljet ovat pitkäkestoisia. Kouluissa on paras mahdollisuus antaa ryhmämuotoista kuntoutusta miehityksestä kärsiville lapsille. Ryhmissä annetaan lapsille mahdollisuus purkaa tunteitaan ja nauttia saamastaan erityishuomiosta. Loppuvuodesta 2006 ryhmien järjestämisen merkitys on entistä suurempi, sillä julkiset koulut ovat Palestiinassa olleet suljettuina yli kolme kuukautta. Kouluilla ei ole rahaa, ja kaikki toiminta on ulkopuolisen avustuksen varassa.

PSV:n projekti Mielenrauhaa Palestiinaan- Health for Palestinians rahoittaa kolmen paikallisen psykologin palkan vuosittain. Psykologit vastaavat mm. lasten ryhmä- ja yksilökuntoutuksista, antavat tarvittaessa psykologista tukea perheenjäsenensä menettäneille perheille, paikallisille ambulanssikuskeille jne. Projekti saa rahoitusta ulkoministeriöltä, mutta sen edellytys on omavastuun kerääminen lahjoituksina. (UM:n hankenumero 85903801). Projekti on aloitettu elokuussa 2004. Projektin tavoitteena on PSV:n ja yhteistyöjärjestön Palestinian Medical Relief Society:n välisenä yhteistyönä luoda ja toteuttaa psykososiaalinen avustusmalli sotilasväkivallasta ja miehityksestä kärsiville perheille. Projekti toimii Ramallahissa, sekä koko miehitetyn Länsirannan ja Gazan alueilla.

 

Lisätietoja projektin vastaavilta:

RAIJA-LEENA PUNAMÄKI 040-7722559 raija-leena.punamaki@uta.fi

VIRPI LÄHTEENMÄKI 044-2560562         virpi.lahteenmaki@welho.com