Lapset ovat olleet siunaukseni - suruviesti Libanonista

Hadji Soad Tayyar, Libanonin palestiinalaisen Beit Atfal Assumoud (BAS) -järjestön perustajajäsen on kuollut 68-vuotiaana kotonaan Eil el Helweh -leirissä 28.12.2006. Soad syntyi vuonna 1938 Shaabin kaupungissa Palestiinassa, jossa eli kymmenvuotiaaksi ennen muuttoa pakolaiseksi Libanoniin. Hän avioitui vuonna 1959, mutta miehensä kuoltua vuoden 1976 sisällissodassa itse lapseton Hadji Soad ryhtyi sijaisäidiksi suurelle määrälle sodissa orvoiksi jääneitä lapsia. Hän työskenteli BAS -järjestön lastenkodissa aina vuoteen 1994 saakka . "Lapset ovat olleet minun siunaukseni", hän sanoi aina. Vuonna 1987 Hadji Soad vieraili Arabikansojen ystävyysseuran kutsumana Suomessa BAS:n laulu- ja tanssiryhmän nuorten kanssa. Rouva Tellervo Koivisto kutsui ryhmän vieraakseen Kultarantaan. PSV:n laitospsykologien ryhmä Hilkka Vauhkonen, Seija Karppinen ja Terttu Saikkonen tuki useiden vuosien ajan Hadji Soadin työtä ja vieraili hänen luonaan Libanonissa.  "Hadji Soad on elänyt hyvän ja kunnioitettavan elämän, tehnyt ansiokkaan elämäntyön ja ansainnut ikuisen rauhallisen unen", kirjoittaa Seija Karppinen.

PSV on tehnyt yhteistyötä BAS:n kanssa palestiinalaisten pakolaislasten ja -perheiden auttamiseksi jo vuodesta 1984. Hadji Soadin lämmin muisto kannustaa jatkamaan työtä.

Järjestöasioita

Vuoden viimeinen  hallituksen kokous pidettiin 16.12.2006. Todettiin, että Uudenmaan lääninhallitus on myöntänyt haetun keräysluvan vuosiksi 2007-2008. Luvan tunnus on OKU1378A. Seuraava hallituksen kokous pidetään 30.1.2007 klo 18.

Turkin ihmisoikeusloukkausten dokumentointi ja kidutettujen kuntoutushanke päättyy vuoden lopussa. Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö jatkaa yhteistyötä Turkin ihmisoikeussäätiön kanssa.

Lotus Hill -vammaisten lasten ja nuorten kuntoutushanke Baddegamassa, Sri Lankassa, todettiin edellytyksiltään niin ohueksi, ettei sen jatkaminen ole mahdollista. Vuonna 2006 selvitettiin UM:n edellyttämällä tavalla hankkeen kuntoutuskonseptia, yhteistyötä alueen vammaisjärjestöjen kanssa ja paikallisen asiantuntemuksen saamista resurssikeskuksen rakentamiseen. Yhteistyökumppani Van der Looij Educational and Social Services Foundation saa käyttöönsä selvitystyön tulokset vammaisten tilanteesta ja kuntoutuksen resurssikeskuksen rakennuspiirustukset. Suomalaiset Sri Lankan ystävät, yksityishenkilöt ja järjestöihmiset, jatkavat ansiokkaasti yhteistyötä Van der Looij -järjestön kanssa.

Libanonin ja Palestiinan hankkeille ei myönnetty kehitysyhteistyöavustusta. Libanonin mielenterveyshanke jatkuu edelleen tukiryhmän turvin. Mielenrauhaa Palestiinaan -hanke on kuluneena vuonna saanut useita tukijoita työlleen Palestinian Medical Relief Associationin psykologien kanssa. Satusilta-verkosto jatkuu myös. Namibia-hankkeelle tulee keväällä 2007 vieraaksi PEACE-järjestöstä psykologian tohtori Gudrun Kober.  Paikallisryhmistä PSV-Stadi pääkaupunkiseudulla jatkaa ja uusi PSV-Tampere on aloittanut toimintansa. Muutakin kotimaan toimintaa on käynnissä, mm. tutustuminen huumeita käyttävien äitien ja heidän lastensa tilanteeseen.

PSV:n hallitus toivottaa oikein hyvää uutta vuotta,

Sirkku Kivistö