<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

EI RYPÄLEPOMMEJA SUOMEEN

 

Huolehtikaa pienistä lapsista. Minkä rikoksen he olisivat tehneet, jotta heidät pitäisi surmata tai tehdä vammaisiksi.

 

Näin sanoo 12-vuotias Farah Shehadeh, joka asuu isovanhempiensa kanssa Rashidien pakolaisleirillä Etelä-Libanonissa. Farahin nimi merkitsee iloa. Nimeä antaessaan vanhemmat olivat varmaan toivoneet lapselleen onnellista elämää. Iloakin Farahilla on ollut, mutta viime kesänä tunnelmat muuttuivat synkiksi.

 

Farah kertoo:

 

"Vaikka sota kesti 34 päivää, se tuntui minusta 34 vuodelta. Olin iloinen, kun tulitauosta tiedotettiin, mutta en uskaltanut mennä leirin ulkopuolelle, koska siellä on suuri vaara räjähtämättömistä rypälepommeista, joita oli ympäriinsä alueella. Leiriltä yksi mies ja hänen poikansa joutuivat noitten pommien uhreiksi, mikä vain lisäsi pelkoani.

 

En voinut myöskään mennä enää rannalle. Leirimme sijaitsee meren rannalla ja menin sinne joka päivä leikkimään ystävieni kanssa. Nyt meri on hyvin saastunut ja meiltä on viety kaikki kaunis tässä maailmassa. Tunnen itseni kuin häkkiin suljetuksi linnuksi, jolla ei ole vapautta eikä iloa elämässä.

 

Haluan vain sanoa koko maailmalle: Huolehtikaa pienistä lapsista. Minkä rikoksen he olisivat tehneet, jotta heidät pitäisi surmata tai tehdä vammaisiksi."

 

Rypälepommit ovat olleet käytössä noin kolmekymmentä vuotta. Handicap International -järjestön mukaan niiden uhreista 98 prosenttia on ollut siviilejä. Lähes kolmannes on ollut lapsia.

 

Rypälepommien tuottamista tuhoista on tuoretta tietoa viime kesältä Libanonista. Siellä ne aiheuttavat edelleen kuolemia ja vammautumisia. Ne pitävät myös yllä kuolemanuhkaa. Varsinkin lapset eläytyvät voimakkaasti samanikäisten lapsiuhrien kohtaloon ja pelkäävät, että he voivat olla seuraavina vuorossa.

 

Jokaisella lapsella tulee olla oikeus kehitystään edistävään vapaaseen liikkumiseen ja leikkimiseen. Rypälepommit luovat jatkuvan uhan ja kuolemanvaaran, mikä saa lapset välttämään liikkumista omilla leikkipaikoillaan. Tämä puolestaan  vaikeuttaa sodan traumoista toipumista ja häiritsee tervettä kehitystä.

 

Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry pitää Suomen valtion eettisenä velvollisuutena ajaa rypälepommien kieltämistä sekä pidättäytyä itse näiden aseiden hankkimisesta.

 

Lisätietoja ja kuvapyynnöt (lasten piirustuksia viimekesäisistä Libanonin pommituksista): Sirkku Kivistö, puh. 0400 457 493